O NAS

Fundacja czas na las

Fundacja czas na las jest organem prowadzącym Leśne Przedszkole Mysikrólik.

Po co fundacja?
Fundacja czas na las powstała z potrzeby serca i zmiany.

Co jest nam bliskie?
Przeciwdziałanie syndromowi deficytu natury - bliskość - natura - porozumienie bez przemocy - samoregulacja - powrót do korzeni - im prościej tym lepiej

Karolina Galla

Prezes Fundacji, neurologopedka

mama Ewki i Tomka. Pomysłodawczyni i współzałożycielka Fundacji Czas na las, oraz pierwszego na Śląsku Leśnego Przedszkola Mysikrólik. Zawodowo dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Ziemięcicach (aktualnie na urlopie wychowawczym), konsultant dziecięcej opieki ambulatoryjnej w Siemianowicach Śląskich. Z wykształcenia magister nauk społecznych, logopeda, neurologopeda, pedagog, terapeutka komunikacji alternatywnej i wspomagającej, karmienia i interwencji żywieniowej, promotorka karmienia piersią. Lubi książki, zieleń i kawę.

Anna Leman

Wiceprezes Fundacji, księgowa
Koordynator projketu "Leśne Przedszkole w Gminie Bobrowniki"

mama dwójki maluchów, Wojtusia i Kai. Interesuje się wszelkimi alternatywnymi metodami rodzicielstwa i edukacji, w szczególności tych, które zbliżają dzieci do natury. Poza tym miłośniczka nietypowych sposób spędzania wolnego czasu – gier wyobraźni, RPG, escape room. Z wykształcenia magister matematyki teoretycznej. Zawodowo od 11 lat zajmuje się tematyką dotacji i pozyskiwania funduszy zewnętrznych dla firm i instytucji. Najczęściej rozlicza dotację, ale nieobce jej również pisanie wniosków oraz załatwianie innych spraw urzędowych.

Agata Miodek-Wojdyła

Dyrektor przedszkola, oligofrenopedagog

Prywatnie żona Szymona i mama dwóch łobuzów, Witka i Jędrka. Dla rozrywki chętnie sięga po książkę lub zobaczy dobry serial. Zawodowo całym sercem pedagog specjalny, terapeuta wczesnego wspomagania rozwoju. Ale też doktor nauk społecznych w dziedzinie pedagogiki z uprawnieniami do zarządzania placówkami oświatowymi.

Magdalena Christ

Metodyk

mama dwóch dziewczynek - Lilianki i Emilki. Miłośniczka lasu, spacerów, kolekcjonerka książek. Współzałożycielka fundacji „Czas na las” i inicjatorka projektu leśne przedszkole Mysikrólik. Zawodowo doktor nauk społecznych w zakresie pedagogiki, adiunkt w Instytucie Pedagogiki na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Z wykształcenia nauczycielka wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, a także terapeuta w zakresie terapii pedagogicznej.

Magdalena Nowak

Nauczyciel wychowania przedszkolnego

Z wykształcenia nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej i wychowania przedszkolnego. Praca z młodszymi dziećmi jest jej pasją marzeniem, którą realizuje w Mysikróliku. Prywatnie żona Mirka i mama dwóch chłopaków Mateusza i Maksia. Miłośniczka kawy, kwiatów i podróży. W czasie wolnym zajmuje się zdobieniem przedmiotów za pomocą metody decoupage.

Izabela Kowalska

Nauczyciel wychowania przedszkolnego

absolwentka edukacji wczesnoszkolnej i pedagogiki opiekuńczo wychowawczej. Jako nauczyciel stara się zaszczepić w dzieciach potrzebę doświadczania i poznawania. Bycie w relacji z małym człowiekiem jest najistotniejsze. Poczucie bezpieczeństwa, wsparcie i pełna akceptacja daję tę możliwość. Prywatnie mama Hani i Franka. Uwielbia słońce, dobrą książkę, ciepłą herbatę i czas dla siebie.

Tomasz Kaczyński

Pomoc nauczyciela

Tomek jest podróżnikiem, minimalistą, praktykuje prostą, roślinną dietę. Spędza dużo czasu na kontemplowaniu rzeczywistości w życiu codziennym. Za pomocą oddechu rozwija spokój. Pasjonuje go ludzka psychika, piękno ludzkiego umysłu, świadomość, percepcja. Wierzy w serce dobrych intencji.
Praca z dziećmi dla Tomka to umiejętność puszczania wszystkiego z chwili na chwilę. Bycie gotowym na wszystko z lekkością i dobrym nastawieniem. Dzieci są jak lustra w których możemy się przeglądać, za co jest bardzo wdzięczny. Każde z nich odzwierciedla bardzo wyraźnie, przeróżne aspekty osobowości, które mamy możliwość zobaczyć i spojrzeć na nie głębiej. Wartości, którymi pragnie się dzielić to przede wszystkim życzliwość, bo to właśnie ona jest podstawą całego piękna, jakie jest w ludziach. W Mysikróliku prowadzi kółko szachowe.

Kamil Kańczugowski

pomoc nauczyciela, złota rączka.

Z wykształcenia technik architektury krajobrazu, swoją wiedzę zawodową pozyskiwał pod czujnym okiem p.Kapiasa i innych znakomitych specjalistów w tej dziedzinie ze Śląska. Zajmował się także przez blisko 8 lat renowacją obiektów fortecznych w Gmina Bobrowniki. Kamil pracował również w szkole na stanowisku technicznym oraz w Muzeum Ziemii Będzińskiej jako przewodnik turystyczny. W wolnych chwilach zajmuje się odtwórstwem historycznym(okres 1939-1945), fotografią, lubi dobrą książką. W Mysikróliku prowadzi kurs szycia i kroju.

Martyna Jarosławska

Pomoc nauczyciela, instruktor jogi

Instruktor rekreacji ruchowej o specjalizacji hatha joga, zajmuje się też medytacją poznając naturę umysłu, co pomaga w radzieniu sobie ze stresem. Przez ostatnie 4 lata mieszkała w Beskidzie Wyspowym, gdzie gotowała na warsztatach w ośrodku edukacyjnao rozwojowym. Opiekowała się również dzieciakami gości, którzy zdecydowali się uczestniczyć w warsztatach. W Mysikróliku prowadzi zajęcia z jogi.

Adriana Morawiec

psycholog, oligofrenopedagog

W swojej pracy opiera się na zasadach rodzicielstwa i człowieczeństwa bliskości oraz porozumienia bez przemocy. Na budowaniu relacji między dziećmi i ich rodzicami, opiekunami i nauczycielami, opartych na szacunku i równej godności. Prywatnie mamą Kaliny i Stasia. Pasjonatka dzikiej przyrody oraz rowerowych podróży z namiotem i menażką, uzależniona od książek i kawy, wegetarianka.

Małgorzata Stęchły

fizjoterapeuta, terapeuta integracji sensorycznej.

Z małymi pacjentami pracuje od 2008 roku, posiada doświadczenie w pracy z dziećmi z problemami neurologicznymi, ortopedycznymi oraz autystykami i dziećmi ze spektrum autyzmu. Gosi dzieci - Ewa i Antoni pozwoliły jej spojrzeć na pacjentów sercem rodzica, którego priorytetem jest bezpieczeństwo, zdrowie i szczęście dziecka.

Wiktoria Ferdyn

Nauczyciel języka angielskiego

Po kilkuletnich studiach na wydziale filologii angielskiej i kierunku International Business zrealizowanych w całości w języku obcym, odbytych podróżach po świecie i ukończonych międzynarodowych projektach przyszedł czas na to, by skupić się na uczeniu innych. Jest to jedna z kolejnych jej pasji, jak squash, jazda konna czy śpiew, z której czerpię nieskończoną radość. Zaraża się od dzieci entuzjazmem, a w Leśnym Przedszkolu może bawić się i odkrywać jeszcze więcej.

Izolda Czmok Nowak

Po naszymu z Mysikrolikiem, czyli slónsko godka dla bajtli

Pochodząca z Radzionkowa rodowita Ślązaczka, absolwentka psychologii oraz wychowania plastycznego. Ukończyła kurs dla dokumentalistów DOK PRO w Wajda School. W TVP Katowice od 2009 roku. Realizuje reportaże i programy telewizyjne. Od 2013 roku prowadzi również autorski program „Dej pozór” odkrywający tajemnice jej ukochanego Śląska i ukazujący ludzi, dzięki którym jego tradycje są dziś wciąż żywe. Prowadziła również warsztaty filmowe dla dzieci. Mama dziewiętnastoletniej Aurelii i pięcioletniego Ignasia.

Tomasz Nowak

Po naszymu z Mysikrolikiem, czyli slónsko godka dla bajtli

Piekarzanin od urodzenia, absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Śląskim. Od 2003 redaktor naczelny tygodnika „Życie Bytomskie”. Publikował też w innych tytułach. Prowadził warsztaty dziennikarskie i PR dla uczniów, nauczycieli oraz dla firm. Tata dziewiętnastoletniej Aurelii i pięcioletniego Ignasia. Od kiedy został ojcem uwielbia wymyślać - również po śląsku - bajki dla dzieci.

Grzegorz Łotocki

Tato Ewki, wsparcie techniczne Mysikrólika. Prowadzi Szkółkę Narciarską Mysikrólik.

Klaudia Cebulska

Hydrobiolog

Klaudia jest doktorantka na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Od zawsze fascynowała ją przyroda, a podziwianie rozmaitych roślin i zwierząt do teraz należy do jednych z jej ulubionych zajęć. Z wykształcenia jest hydrobiologiem, zajmuje się badaniem ekosystemów wodnych i żyjących w nich makrobezkręgowców takich jak ślimaki, ważki, czy chruściki. Od 2013 roku jako edukatorka współpracuje z wieloma organizacjami, dla których przygotowuje i prowadzi rozmaite warsztaty oraz wykłady kierowane do dzieci, młodzieży czy seniorów.

Dominika Gdała-Skiba

Nauczyciel wychowania przedszkolnego, oligofrenopedagog

Dominika jest mamą dwójki dzikich, wolnych dzieci. Nauczycielka i psychoterapeutka. Pasjonatka leśnej edukacji i pedagogiki Montessori. Związana ze Szkołą Leśnej Edukacji i Montessori Mountain Schools w Beskidzie Żywieckim.
Od lat towarzyszy dzieciom i rodzicom w odkrywaniu Natury, która stanowi życiodajne otoczenie dla rozwoju. Kocha leśne wędrówki, żegluje i biega boso po śniegu.
Dominika w Mysikróliku prowadzi poniedziałkowe leśne popołudnia.